Jucarii educative pentru copii smart

Copiii adora jucariile si adultii isi doresc sa ii educe cat mai bine prin jocuri diverse. Parintii responsabili aleg sa cumpere jucarii educative ceva mai scumpe, in locul celor marunte, care sunt date uitarii rapid, uneori chiar in aceeasi zi in care au fost vazute.

Parintii vor ca jucariile cumparate pentru copii sa le atraga atentia, sa ii ajute sa se dezvolte si sa ii tina cat mai mult ocupati, insa reactiile copiilor sunt de cele mai multe ori neasteptate. De foarte multe ori jucariile extrem de complexe nu determina in mod automat o dezvoltare mai eficienta sau mai rapida, ci doar incurca copiii si ii supara. Prin urmare, este extrem de important sa alegi jucariile potrivite pentru copiii tai.

Importanta jucariilor educative pentru copii

De foarte multe ori psihologii si medicii pediatrii sau cadrele didactice din scoli si gradinite recomanda jucariile educative pentru copii si in mod special invatarea prin joaca. Cei mici au nevoie sa se joace pentru a se dezvolta armonios si cu ajutorul jucariilor educative pot deprinde abilitati si pot sa acumuleze cat mai multa experienta.

In momentul nasterii, bebelusul are un numar mic de conexiuni neuronale, care inca nu sunt definite si nici nu sunt legate corespunzator intre ele. Pentru o functionare optima a creierului aceste conexiuni au un rol determinant, deoarece cu ajutorul lor este formata gandirea si invatarea.

Numeroase studii au dovedit faptul ca experientele prin care trec copiii, in prima perioada de dezvoltare sunt cele care imbunatatesc conexiunile si ajuta la formarea lor si totul se bazeaza pe activitati senzoriale.

Jucariile educative sunt cele care determina si o buna evolutie cognitiva a copilului si au fost special create pentru a face conexiuni in ordine logica. Jucariile educationale permit copilului sa deprinda anumite activitati si sa invete anumite lucruri intr-o anumita ordine. Este nevoie sa oferi copilului tau mai multe astfel de jucarii, astfel incat sa poata experimenta cat mai mult si sa isi poata dezvolta mai bine abilitatile de care are nevoie pentru a face conexiuni neuronale corecte si avansate.

In momentul in care alegi jucariile educative pentru copilul tau este foarte important sa tii cont de faptul ca fiecare copil este unic si ca va invata in propriul ritm, iar copiii nu dezvolta abilitati similare in mod egal. Prin urmare, timpul de invatare poate fi mai mare la anumiti copii si mai mici la altii. In momentul in care parintele intelege care sunt cele mai importante categorii din domeniul de dezvoltare a copiilor, le va fi mult mai usor sa aleaga jucariile pentru categoria corecta de varsta.

Dupa ce copiii cresc, acestia isi pot manifesta interesul pentru anumite activitati, ceea ce inseamna ca parintii au un punct de plecare de la care sa aleaga jucariile de care cei mici au nevoie.

Exemple de jucarii pentru copii in functie de pasiunile lor

Spre exemplu, un copil pasionat de geologie sau de geografie, care prefera emisiunile de pe Discovery si documentarele, cu siguranta va aprecia un set care sa il transforme intr-un mic explorator de vulcani, care sa ii ofere materialele necesare pentru a invata si a descoperi si care sa il ajute in jocul de roluri, atat de necesar dezvoltarii.

Un alt exemplu de joc pentru copiii pasionati de stiinte si experimente este generatorul Van de Graaff pentru producerea de electricitatea statica precum si creatorul de tornade, cu ajutorul carora copilul poate invata despre electricitate, magnetism sau dinamica fluidelor.

Un aeroplan care functioneaza cu energie solara este de asemenea o jucarie foarte interesanta pentru cei mici, mai ales cand acestia adora sa construiasca si sa descopere. Pe langa faptul ca le dezvolta enorm imaginatia, copiii pot invata cu ajutorul unei astfel de jucarii cat este de important ca planeta sa fie protejata prin trecerea la energie regenerabila si cat de nocive pot fi bateriile clasice asupra mediului inconjurator. Cu ajutorul jucariilor eco, cei mici se vor transforma pe masura ce timpul trece, in adulti responsabili, care nu se vor intreba niciodata de ce este recomandat ca deseurile sa fie colectate selectiv.

Pentru parintii care vor sa invete copilul sa citeasca mai usor sau sa faca conexiunile mai rapid intre litere si cuvinte, un joc care functioneaza prin scuturare si care afiseaza 4 litere diferite, pe care copilul trebuie sa le includa in cuvinte este cea mai buna solutie si poate fi jucat alaturi de prieteni sau cu intreaga familie, astfel incat copilul sa se simta implicat.

Alegerea jucariilor in functie de varsta copilului, dar si de activitatile sale preferate este foarte importanta, iar parintii care vor sa isi ajute copiii sa se dezvolte au cu siguranta de unde sa aleaga cele mai interesante jucarii pentru copiii lor.

Comentarii