5 motive pentru a incuraja jocul de roluri si cum poti introduce JUCARIILE EDUCATIVE in acest joc

 Fie ca este vorba de o pereche de aripi de zana, un stetoscop de doctor, o esarfa simpla sau o palarie stralucitoare, copiii isi traiesc fanteziile creative in timpul jocului de roluri. Jocul de roluri este o modalitate naturala de invatare si dezvoltare a micutilor in crestere iar jucariile educative pot fi incluse cu usurinta in acest joc alaturi de altele.

 Ne amintim cu totii ca ne jucam cu hainele parintilor. Poate ca am imprumutat pantofii cu toc inalt ai mamelor noastre si ne-am imbracat cu sortul de bucatarie; poate ca am luat jachetele bunicului nostru si le-am folosit ca pelerine de supererou. Imbracarea este o metoda naturala de joc care le permite copiilor sa-si traiasca fanteziile creative, fie ca isi imagineaza nave cu pirati sau restaurante in care ei sunt master chef.

 In timp ce copiii pot transforma aproape orice articol de imbracaminte intr-un costum extraordinar, sunt si alte jucarii mult mai potrivite varstei lor si special concepute in sensul acesta, care ii ajuta pe copii sa se dezvolte si sa fie mai creativi, iar acestea sunt jucariile educative, care pot fi o parte integranta importanta in jocul de roluri.

 Sunt mai multe avantaje pe care jocul de roluri le ofera copiilor si acestea trebuie mentionate si explicate pentru ca parintii sa inteleaga de ce este important ca cei mici sa fie incurajati sa se joace astfel.

  1. Dezvoltarea creierului

 In primii cativa ani de viata, creierul copiilor se dezvolta intr-un ritm incredibil de rapid. Acest lucru se datoreaza faptului ca sinapsele lor se creeaza si se inmultesc constant pentru a crea cai nervoase. Aceste cai sunt conexiuni mentale intre doi biti de informatii, cum ar fi culoarea rosie si forma unui mar, sau caderea unui obiect si zgomotul puternic pe care il produce. Deghizarea si alte forme de joc dramatic realizeaza aceste cai, deoarece permit copiilor sa recreeze circumstantele care produc anumite consecinte. Un copil care observa ca mama poarta un sort atunci cand gateste, imita costumatia si comportamentul acesteia, intarind legatura neuronala. In acest sens, o jucarie STEM perfecta pentru inceput este submarinul care foloseste praful de copt ca si sursa de energie. Copilul va invata ca atunci cand praful de copt intra in contact cu apa produce o reactie care determina ridicarea repetata a submarinului la suprafata, urmata de coborarea in adancuri.

  1. Dezvoltare cognitiva

 Dezvoltarea cognitiva se refera la capacitatea unui copil de a intelege concepte abstracte si gandirea critica. La fel ca dezvoltarea creierului, acest lucru se face adesea prin explorare si experienta cu lumea. Multe abilitati cognitive sunt exercitate prin joc, de la matematica de baza pe masura ce copiii numara diverse obiecte pana la alfabetizare atunci cand scriu diverse lucruri pe table. Obiectele care permit interactiunea cu lumea ajuta foarte mult in acest sens si sunt extrem de importante. O alarma antiefractie pe care copilul o asambleaza singur la usa propriului dormitor, descoperind modul in care functioneaza electricitatea si circuitele, poate crea cadrul ideal pentru un joc cu politisti, in diverse scenarii.

  1. Dezvoltare social-emotionala

 Dezvoltarea social-emotionala este la fel de importanta ca si dezvoltarea intelectuala. Majoritatea copiilor invata mai intai cum sa interactioneze cu ceilalti prin joc, iar scenariile de joc dramatic le ofera o modalitate de a practica modul in care ar trebui sa trateze alte persoane. In timp ce papusile si animalele de jucarie pot reflecta modul in care copiii interactioneaza cu colegii lor, jucariile STEM pot ajuta copiii sa invete sa lucreze impreuna. Spre exemplu, atunci cand trebuie sa asambleze o lanterna electrica care poate functiona exclusiv datorita gravitatiei pamantului, copiii isi vor imparti sarcinile si vor interactiona unii cu ceilalti.

 Un alt exemplu in acest sens este statia meteo, in care fiecare copil va avea un rol pe care va trebui sa il respecte. Astfel se vor forma ierarhii si cei mici vor intelege cum sa isi respecte pozitia din echipa pentru ca jocul sa functioneze.

  1. Dezvoltarea limbajului si alfabetizarea

 Jocul ofera numeroase oportunitati copiilor de a-si folosi abilitatile de alfabetizare. O „chelnerita” ar putea scrie comenzile „clientilor” ei, in timp ce un „profesor” noteaza testele pentru „studentii” sau. Ceea ce scriu copiii in aceste situatii este irelevant; partea importanta este ca incep sa inteleaga relatia dintre cuvintele scrise si lumea reala. In joc, chiar si cel mai indescifrabil scris inseamna ceva.

 Jocul bazat pe imaginatie poate extinde si vocabularul unui copil. Un copil care actioneaza ca un veritabil biolog si care gestioneaza un eco-sistem, cum ar fi acest set terariu, va folosi un alt limbaj atunci cand aceasta porneste, decat mai multi copii care asambleaza un brat robotic. Aceasta varietate permite o mai buna cunoastere despre lume si incurajeaza comunicarea astfel incat limbajul sa fie mai precis.

  1. Dezvoltare fizica

 Jucariile educative de tip STEM o multime de posibilitati pentru exersarea abilitatilor motorii! Chiar daca cele mai multe jucarii STEM incurajeaza statul pe loc pentru asamblare si observare, in realitate, asambland mici parti de obiecte, asa cum se intampla in cazul kit-ului educativ – Mecanisme Hidraulice 4 in 1, copilul isi va dezvolta motricitatea fina. Micii copii isi utilizeaza muschii motori fini in timp ce incearca sa asambleze diverse jucarii. Totoata copilul invata mai multe despre coordonarea intre mana si ochi, un aspect foarte important pentru viitor. Miscarile copilului vor deveni din ce in ce mai precise, in timp ce incearca sa foloseasca diverse obiecte de dimensiuni variate in sensul acesta.

 Jucariile STEM reprezinta mult mai mult decat o modalitate de a petrece o dupa-amiaza alaturi de prieteni si familie. Ele reprezinta un element important al jocului in copilarie, unul cu tot atatea beneficii ca si educatia scolara! Prin urmare, atunci cand vrei sa ii cumperi copilului tau jucarii noi si interesante, poti opta pentru categoria de jucarii educative si ii poti oferi obiecte din diverse ramuri stiintifice astfel incat sa te asiguri ca are o gama variata de jucarii de cea mai buna calitate.  Totodata, atunci cand copilul isi manifesta anumite preferinte pentru anumite domenii, cum ar fi chimia sau robotica, este ideal sa ii oferi cat mai multe jucarii din domeniul respectiv.

Comentarii

Articole similare

Jucarii educative pentru copii smart
Jucarii educative pentru copii smart
Copiii adora jucariile si adultii isi doresc sa ii educe cat mai bine prin jocuri diverse. Parintii responsabili aleg sa cumpere jucarii educative ceva mai scumpe, in locul celor marunte, care sunt...